Classicistisch herenhuis: gevels en daken

Geografisch pakket Gent

De bescherming omvat de gevels en bedaking van het classicistisch herenhuis.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de gevels en bedaking van het herenhuis als volgt: "als voorbeeld van een herenhuis in karakteristieke Lodewijk XVI-stijl daterend van 1786 met verfijnde geveldecoraties in stuc."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

De gevels en bedaking van het herenhuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Classicistisch herenhuis

Ajuinlei 11, 11A-C (Gent)
Herenhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, in Lodewijk XVI-stijl. Achterbouw van het huis van graaf van Heems en Severen, onderbaljuw van Gent, gelegen in de Onderbergen en volgens archiefstukken daterend van 1786. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel gemarkeerd door een bredere en uitspringende tweede poorttravee.