Kapel

Kapel en omgevende straten

De kapel is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van de kapel als volgt gemotiveerd: als enige restant van het verdwenen, in kern gotisch dorpskerkje, namelijk de voormalige linkertransepttoren, gebouwd in witsteen in de 15de eeuw, en centraal gelegen op de begraafplaats.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000638, Kapel op begraafplaats (S.N., 1981).

Waarden

De kapel, op de begraafplaats, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Kapel

Molenbeekstraat (Zottegem)
Noordelijk transept van de vroegere parochiekerk, opklimmend tot de 14de-15de eeuw en gesloopt in 1858. Opgetrokken uit Balegemse zandsteen in onregelmatig verband op een rechthoekige plattegrond. Omringend beboomd kerkhof onder meer met beuken.