Herenhuis in rococo: gevels en daken

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en bedaking van het herenhuis in rococostijl aan Kwaadham, volgens archiefdocumenten gebouwd in 1757.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke en historische waarde van de gevels en bedaking van het herenhuis als volgt: "als voorbeeld van een Lodewijk XV-gevel van 1757 met volledig arduinen parement, gemarkeerd door een middenrisaliet met driehoekig fronton op rocailleconsoles en een lobvormig venster tussen rocaillemotieven; een uitgewerkte Lodewijk XV-spiegelboogdeur en bekronend balkonhek van smeedijzer."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

De gevels en bedaking van het oude herenhuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Herenhuis in rococo

Kwaadham 9-89 (Gent)
18de-eeuws herenhuis in Lodewijk XV-stijl, met twee bouwlagen van zeven traveeën onder mansardedak volgens archiefstukken gedateerd 1757.