Herenhuis Huys van Oombergen

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat het Huys van Oombergen, in rococostijl ontworpen door David 't Kindt in 1746. Het herenhuis werd gebouwd op de locatie van het middeleeuwse Dammansteen.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het huis als volgt:
"- de historische waarde als herenwoning zogenaamd Dammansteen en Huys van Oombergen, opgericht in 1746 door de vermaarde Gentse architect David 't Kindt op de plaats van het romaanse steen van de aanzienlijke patriciërsfamilie Damman; nadien bewoond door verschillende adellijke Gentse families en sinds 1892 zetel van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde.
- de artistieke waarde als één van de belangrijkste en best geslaagde realisaties van de Gentse rococo-architectuur met een unieke volledig zandstenen gevel en een waardevol rococo-interieur, onder andere een merkwaardige vergaderzaal in neorococostijl in het achteraanbouwsel."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Huis van Oombergen

Koningstraat 18 (Gent)
In de 16de eeuw in bezit van Jan Damman heer van Oombergen; in 1746 verkocht aan architect David 't Kindt die het prachtig herenhuis in Lodewijk XV-stijl oprichtte waarvoor hij zelf de bouwaanvraag indiende.