Herenhuis Hotel Dutry

Geografisch pakket Gent
definitieve wijzigingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5639

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis Hotel Dutry. In 2014 werd een wijzigingsbesluit opgemaakt ter aanpassing van een administratieve fout.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van Hotel Dutry als volgt: "als geslaagd voorbeeld van een 18de-eeuwse herenwoning in rococostijl gebouwd in 1754, met een uitzonderlijk rijk en bijzonder homogeen interieur in rococostijl, met verscheidene eiken trappen, lambriseringen en deuren, salons met kwaliteitsvolle marmeren schouwen en origineel stucwerk onder meer voor de plafonds."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het huis genaamd Hotel Dutry is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Geldmunt 13-15 (Gent)
Voormalig Herenhuis Hotel Dutry, ontstaan door samenvoeging van twee huizen welke volgens archiefstukken in 1754 voorzien werden van gevels in rococostijl. Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met mansardedaken met oeils-de-boeuf boven de zijgevel. Bepleisterde voorgevel van zeven traveeën met dakkapellen en driehoekig fronton boven de drie middentraveeën. Verankerde en beschilderde zijgevel van elf traveeën en twee bouwlagen. Achtergevel opgevat als een bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën met fronton als bekroning. Achteraan in de geplaveide tuin, verbouwd koetshuis uit 18de eeuw met deels behouden bepleisterde lijstgevel met gedichte rondbogen.