Beschermd cultuurhistorisch landschap

Munkboshoeven en omgeving: fase 2

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Munkboshoeven met hun omgeving: fase 2

Beschrijving

De omgeving van de Munkboshoeve (fase 2) te Gavere, Zottegem en Oosterzele is beschermd als landschap. De hoeve, gelegen Munkbosstraat 12, is ook beschermd als monument en maakt deel uit van het beschermde landschap. De omgeving van de Munkboshoeven, gelegen Munkbosstraat 4 en 6, werd reeds in 1977 beschermd als landschap.

Waarden

De Munkboshoeven en omgeving (tweede fase) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Hoeve Ferme de la sucrerie

Munkbosstraat 12 (Zottegem)
Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Suikerfabriek van de 19de eeuw. Heden semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd op de drie zijden van een rechthoekig, deels gekasseid erf met linde- en fruitbomen.

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.

Andere relaties

Heeft als voorganger