Beschermd cultuurhistorisch landschap

Munkboshoeven en omgeving: fase 1

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Munkboshoeve en omgeving: fase I

Beschrijving

De omgeving van de Munkboshoeven (fase 1) te Gavere, Zottegem en Oosterzele is beschermd als landschap. De hoeven, gelegen Munkbosstraat 4 en 6, werden later beschermd als monument en maken ook deel uit van het beschermde landschap. De omgeving van de Munkboshoeve, gelegen Munkbosstraat 12, werd in 1980 beschermd als landschap.

Waarden

De Munkboshoeven en omgeving (eerste fase) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Gesloten hoeve

Blokstraat 44 (Gavere)
Voormalig uithof en proosdij van de Sint-Cornelius- en Cyprianusabdij van Ninove. De norbertijnenabdij van Ninove, gesticht in 1137, richtte hier een exploitatiecentrum op; heden gesloten hoeve met gebouwen op vierkante plattegrond met woonhuis, schuur met poortgebouw en lagere stallen ten oosten en ten westen van het verharde binnenerf. Ten zuiden aangebouwde stokerijgebouwen. Aan de overzijde van de weg, bakstenen stallen met twee parallelle vleugels en schuin aangebouwde vleugel van circa 1910. Woonhuis van zes traveeën en heden twee bouwlagen, in kern nog opklimmend tot de 17de eeuw.

Gesloten hoeve

Munkbosstraat 8 (Zottegem)
Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw met witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken en gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats met centraal grasveld en bomen.

Gesloten hoeve

Munkbosstraat 10 (Zottegem)
Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Hoeve met bakstenen gebouwen op gepikte plint gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met grasveld.

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Munkboshoeven en omgeving: fase 2

Munkbosstraat (Gavere), Frankenbos (Oosterzele), Bosmierweg , Breistraat , Kernemelkstraat , Magerlande , Munkbosstraat (Zottegem)