Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Herenhuis de Pelikaan met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat het herenhuis De Pelikaan, de drie rechts aansluitende traveeën uit 1936 en de tuin met aanhorigheden achter het gebouw. Het 18de-eeuwse gedeelte van het herenhuis is eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de bescherming als stadsgezicht van het oude huis genaamd De Pelikaan, met rechts drie aangebouwde traveeën toegevoegd in dezelfde stijl in 1936, en de achterliggende tuin en aanhorigheden, als volgt: "in samenhang met het 18de-eeuwse gebouw."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het oude huis genaamd De Pelikaan met rechts drie aangebouwde traveeën toegevoegd in dezelfde stijl in 1936, en de achterliggende tuin en aanhorigheden is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde:

Herenhuis de Pelikaan

Sint-Katelijnestraat 11 (Gent)
Huis de Pelikaan van 1701, gebouwd door L. Bellemans. Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster en recentere dakkapelletjes. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen boven een plint van Doornikse steen.