Herenhuis de Pelikaan

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis De Pelikaan. Het gebouw, met ook de drie rechtse traveeën uit 1936 en de achterliggende tuin, is eveneens als stadsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het huis De Pelikaan als volgt:
"- de historische waarde als vroeg 18de-eeuwse herenwoning, van 1790 tot 1797 verblijfplaats van de orde der theresianen of karmelietessen na hun uitdrijving uit het klooster van de Theresianenstraat, van 1797 tot 1810 door de Fransen bezet en ingericht als kazerne, daarna aangekocht door P. Van Huffel, ingericht als museum en zetel van de Commissie voor Monumenten.
- de artistieke waarde van de barokke voorgevel van 1701, opgetrokken in bak- en zandsteen met vroege Lodewijk XIV-elementen en duidelijke Hollandse invloeden, met een geaccentueerde middenpartij met uitgewerkt dakvenster tussen voluten, siervazen en bekronend fronton en de rijkelijk uitgewerkte spiegelboogdeur.
- de artistieke waarde van het interieur met gesculpteerde trappaal en uitgewerkte barokke deuromlijstingen, stucplafonds en schouwmantels."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het huis genaamd De Pelikaan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Sint-Katelijnestraat 11 (Gent)
Huis de Pelikaan van 1701, gebouwd door L. Bellemans. Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster en recentere dakkapelletjes. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen boven een plint van Doornikse steen.