Herenhuis

Dorpskom van Berchem

Dit herenhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige woning van de van Melderts, een familie die een zeer belangrijke rol in de geschiedenis van Berchem heeft gespeeld op gebied van cultuur, relaties en functies.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een in oorsprong 17de-eeuwse grote herenwoning, oorspronkelijk bestaande uit vier vleugels rond een binnenkoer, waarvan thans nog straatvleugel bestaat en gekenmerkt door twee bouwlagen van acht traveeën met in de 19de eeuw gecementeerde gevels waarbij de middentravee een toren van anderhalve bouwlaag vormt met rondbogige inrijpoort, bekroond met tentdak waarop gesloten 'lantaarn'.

Herenhuis

Berchemstraat 18-20 (Kluisbergen)
Herenwoning naar verluidt gebouwd voor de familie van Meldert in de 17de eeuw. Complex gebouw, minstens sinds midden 19de eeuw met gesloten vierkante aanleg, waarvan heden L-vormig gebouw rest.