Gemeentehuis Berchem

Dorpskom van Berchem

Het voormalig gemeentehuis van Berchem is beschermd als monument.

Het oud gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
als voorbeeld van een laatclassicistich gemeentehuis met bepleisterde gevel, met jaarinschrift 1847, bestaande uit twee bouwlagen onder tentdak met lantaarntje en drie traveeën waarvan de middelste, onder andere door Toscaanse zuilen onder balkon als middenrisaliet is uitgewerkt;
als voorbeeld van laatclassicistische schijn-architectuur met gaanderij, bestaande uit twee bouwlagen en acht traveeën, met bepleisterde gevels en geprofileerde rondbogen met blinde boogvelden op gietijzeren Toscaanse zuilen, met op de verdieping blinde vensters met in stucco nagebootst schrijnwerk.

Oud Gemeentehuis van Berchem

Molenstraat 2 (Kluisbergen)
Voormalig gemeentehuis van 1847, confer opschrift in kroonlijst "MDCCCXXXXVII", op plaats van ouder gemeentehuis en opgetrokken in neoclassicistische stijl.