Hoekcomplex in classicerende barok: herenhuis en aanpalende vleugels

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat het woonhuis in classicerende barok aan de Burgstraat met aanpalende vleugels. Het complex gebouwen aan de hoek van de Burgstraat met de Jan Botermanstraat, met name het Huis van de abdis is eveneens beschermd als monument, de historische site is beschermd als stadsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het complex gebouwen gelegen Burgstraat 22A en 24 als volgt:
"- de historische waarde als restanten van het zogenaamde Naeldekens Convent en het klooster der Bonifanten, onder meer met behouden gedeelte van de kapel, opklimmend tot de 13de-14de eeuw."
"- de artistieke waarde van de Lodewijk XIV-gevel van nummer 24, daterend van 1728. De bepleisterde gevel is gemarkeerd door een uitgewerkt middenrisaliet met een monumentale rondboogdeuromlijsting en een gesculpteerde vleugeldeur met Lodewijk XIV-siermotieven en boogveld met Caesarbuste."
"- de artistieke waarde van het interieur van nummer 24 met overwelfde ruimten op de begane grond, daterend uit de 17de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het huis gelegen Burgstraat 24 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Herenhuis

Burgstraat 24-26 (Gent)
Nu breedhuis, drie bouwlagen hoog en zes traveeën breed onder mansardedak met dakkapellen, volgens archieffoto's gebouwd in 1904 op de plaats van drie gesloopte huizen. De huidige bepleisterde en beschilderde voorgevel is een recentere aanpassing van de twee gevels van 1904.

Hoekcomplex

Burgstraat 24, 22A, Jan Botermanstraat 1-3, 1A-C (Gent)
Hoekcomplex, bestaande uit panden daterend uit verschillende periodes. Bewaarde restanten van het zogenaamde Naeldekens Couvent in de noordelijke vleugel met zijgevel in de Jan Botermanstraat, namelijk van de 13de-14de-eeuwse kapel van dit klooster. Later eigendom van de familie Laury, die onder meer een nieuw huis laat bouwen, namelijk de linkse dwarsvleugel gedateerd 1642. De voorgevel aan de Burgstraat werd verbouwd in 1728. Rechts daarvan bevindt zich het hoekhuis met de Jan Botermanstraat, uit de tweede helft 18de eeuw, maar mogelijk met een oudere kern. Vleugels aan de Jan Botermanstraat met onder meer voormalige koetshuizen en een woonhuis met een bepleisterde en beschilderde voorgevel in Lodewijk XIV-stijl.