Overdekte winkelgalerij

Overdekte winkelgalerij Vanderdoncktdoorgang

De bescherming omvat de overdekte winkelgalerij Vanderdoncktgang.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de Vanderdoncktgang als volgt:
- als een 19de-eeuws architectuurhistorische bouwfenomeen, een uniek voorbeeld te Gent van een winkelgalerij.
- als een documentair voorbeeld en zeldzame getuige van nationaal belang van de geschiedenis van de 19de-eeuwse handel en economie.
- als typerend voorbeeld van een stedenbouwkundig ontwerp waarbij een winkelgalerij een overdekte verbindingsstraat vormt tussen twee hoofdstraten.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000808, Vanderdoncktgang (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

De overdekte winkelgalerij Vanderdoncktgang met inbegrip van de bedaking van de galerij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Winkelgalerij Vanderdoncktdoorgang

Brabantdam 98-100, Pieter Vanderdoncktdoorgang 1-12, 14-16, Vlaanderenstraat 113-115 (Gent)
De Vanderdoncktdoorgang werd door Pieter Jan Vander Donckt gebouwd naar ontwerp van architect Louis Eijkens in 1846-52 en werd in 1886 doorgetrokken tot de Vlaanderenstraat, naar ontwerp van Ernest Leclerc.