Kasteeldomein Aveschoot: boerenwoning

Geografisch pakket Kaprijke

Beschrijving

Deze boerenwoning, deel uitmakend van een hoeve en horend bij het kasteeldomein Aveschoot, is beschermd als monument.

Het boerenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De hoeve behoort vanouds toe aan het kasteel en is gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de kasteeldreef. Het boerenhuis is een kenmerkend voorbeeld van landelijke woningbouw uit het einde van de l8de eeuw in de streek ten noorden van Gent, in authentieke toestand bewaard en gekenmerkt door de gewitte naar het zuidoosten gerichte voorgevel voorzien van typische componenten zoals een licht getoogde deur gevat in een omlijsting van grijs geschilderde bakstenen met oren en een waterlijst en vrij brede rechthoekige vensters met kleine houten roedeverdeling; het onderste deel van de kozijnen wordt afgesloten met luiken. De rechter zijgevel is afgewerkt met vlechtingen. In de woonkamer bleef de grote schouw met houten, beschilderde, verkropte schouwbalk met bordenlijst bewaard.

Aveschoot 25 (Kaprijke)
Hoeve met losstaande schuur en boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, ingeplant ten noorden van het erf, en met zijn gewitte voorgevel op grijs geschilderde plint naar het zuidoosten en de straat gericht.