Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Sint-Goriks-Oudenhove

De dorpskern van Sint-Goriks-Oudenhove is beschermd als dorpsgezicht.

De dorpskom is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Kruiswaterplein, Sint-Goriksstraat, Smisstraat, Ten Bosse, Traveins (Zottegem)
De dorpskern van Sint-Goriks-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door het Kruiswaterplein, een nagenoeg driehoekig plein gelegen op een samenloop van wegen.

Afsluitingshaag van taxus

Kruiswaterplein 16 (Zottegem)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve is aan de zuidwestzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kruiswaterplein (Zottegem)
Centraal op het Kruiswaterplein staat een gekandelaarde linde. De boom is er vermoedelijk gekomen ter vervanging van een vredesboom na de Eerste Wereldoorlog.

Gesloten hoeve

Gesloten hoeve gelegen op een hellend terrein ten oosten van de kerk. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf dat heden in twee is verdeeld. Boerenwoning met kern uit de 18de eeuw met gesmeed ijzeren dakruiter.

Parochiekerk Sint-Goriks met kerkhof

Parochiekerk gelegen op een lichte hoogte met een klein kerkhof met graftekens en bakstenen ommuring met hekwerk. Voor het eerst vermeld in 1172. In de vroeggotische periode werd de kerk uitgebreid met een noordelijke zijbeuk, later met een achtkantige middentoren n een polygonaal koor, en nog later met een noordelijke zijkapel als soort van transeptarm; in 1579 beschadigd door de geuzen, gevolgd door herstellingen in 1592-1599.

Pastorie Sint-Goriksparochie met tuin

Sint-Goriksstraat 4 (Zottegem)
Pastorie van 1877-1878, een pastorie van 1749 vervangend. Dubbelhuis met voortuintje en aansluitende achtertuin; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts, aanbouw onder schilddak.

Ruime gesloten hoeve

Sint-Goriksstraat 2 (Zottegem)
Ruime gesloten hoeve met ommuurde boomgaard ten noorden, gelegen aan de hoek met het Kruiswaterplein. Voorheen aan de buitenzijde, witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken opgesteld rondom een rechthoekig gekasseid erf met vaalt. Boerenwoning van twee bouwlagen en vijf traveeën, met uitzicht uit het eerste kwart van de 19de eeuw; gesmeed ijzeren dakruitertje.

Zes gekandelaarde linden bij calvarie

Sint-Goriksstraat (Zottegem)
Zes gekandelaarde lindebomen als restant uit een beplanting van zeven, op een calvarieberg. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij kruisen en kapellen.