Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteel Scheldevelde met park en de Zeven Dreven

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Beschrijving

De bescherming omvat het kasteeldomein Scheldevelde met inbegrip van het park en de omgeving met inbegrip van de Zeven Dreven.

Waarden

Het kasteel Scheldevelde met park en de Zeven Dreven is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Gemengde scheerhaag

Beukendreef 2 (De Pinte)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een gemengde scheerhaag bestaande uit beuk, haagbeuk, meidoorn en deels uit buxus.

Beukendreef 4 (De Pinte)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd erf. Ten noorden, woonhuis van acht traveeën onder zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten westen, gewitte stallen onder zadeldak met verhoogd dakschild boven vroegere poort.

Hemelrijkstraat 1 (De Pinte)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen op begraasd erf met ijzeren hek tussen overhoekse, gemetste pijlers met piramidebekroning.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk

Beukendreef (De Pinte)
In 1851 aan een veldweg tussen Beukendreef en Scheldeveldedreef gebouwde kapel door de familie De Rudder-Deynoodt van het nabije kasteel Hemelrijk, als dank voor het beëindigen van de cholera-epidemie van 1849.

Kasteeldomein Hemelrijk

Mieregoed 51 (De Pinte)
Het huidige, laat-empire landhuis werd circa 1850 gebouwd in een park, aangelegd door plantkundige F. De Rudder, Bepleisterd en geschilderd kasteeltje van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak, in zijn huidige vorm daterend van uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met behouden kern van drie traveeën en twee bouwlagen.

Kasteeldomein Scheldevelde

Kasteellaan 33-41 (De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.

Scheldevelde en de Zeven Dreven

De Pinte, Zevergem (De Pinte)
Het Scheldevelde was een middeleeuws 'veld' of 'wastina', dat eerder deel uitmaakte van het uitgestrekte 'Scheldeholt' en in bezit was van de Sint-Pietersabdij. Het veldgebied werd begrensd door de Schelde en Leie en vanaf de 12de eeuw geleidelijk aan ontgonnen. In de 18de eeuw werd het veld systematisch ontgonnen door de aanleg van verschillende wegen die allen concentrisch naar de abdijhoeve liepen. Het oude landhuis van Scheldevelde werd in 1846 gesloopt en vervangen door het huidige kasteel, dat deels omgracht is en omringd door het park en de landerijen met stervormig aangelegde dreven.