Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Pellenberg

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dorpskern van Pellenberg

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de dorpskern van Pellenberg. Vermits de Sint-Pieterskerk en het kerkhof reeds in 1994 als dorpsgezicht zijn beschermd, zijn deze percelen niet opgenomen in de afbakening van deze bescherming.

De dorpskern van Pellenberg is beschermd dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

De kasseibestrating, de holle toegangsweg met haar dwars ingeplante bebouwing, de kerksteeg, relicten van basisbebouwing en de oude dorpsschool (1911) vormen belangrijke identiteits- en structuurbepalende elementen van deze kleine landelijke kern die bovendien door hun beeldbepalend karakter een essentiƫle bijdrage leveren tot de intrinsieke waarde van de Sint-Pieterskerk.

Ganzendries, Kerkplein, Kerkweg, Lostraat, Schuttersstraat (Lubbeek)
De landelijke dorpskern van Pellenberg wordt bepaald door de kasseibestrating, de holle toegangsweg met haar dwars ingeplante bebouwing, de Sint-Pieterskerk, kerkhof en kerksteeg, relicten van basisbebouwing en de oude dorpsschool.