Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Geografisch pakket Zelzate, Assenede en Evergem

De pastorie van de Sint-Laurentiusparochie is beschermd als monument.

Pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De pastorie in neogotische stijl is gebouwd in 1903 naar de plannen van architect Joseph De Bosschere. Als kleurrijke bakstenen constructie met kenmerkende trapgevels en Brugse travee-indeling is het gebouw representatief voor de pastorieën in de gangbare stijlrichting van circa 1900. De authentiek bewaarde dubbelhuisindeling, het origineel binnenschrijnwerk en de trap, de typische tegeltapijtvloer en stucornamenten in de gang bleven goed bewaard en zijn kenmerkend voor de burgerlijke binnenhuisinrichting van het begin van de 20ste eeuw. Door het decoratief aangewend materiaalgebruik en de verzorgde detaillering is de pastorie een opvallend en beeldbepalend component in het straatbeeld van de Grote Markt en een precieuze getuige van het zeldzaam bouwkundig patrimonium van de gemeente.

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Grote Markt 43 (Zelzate)
Rijwoning in neogotische stijl met kenmerkende trapgevels, opgetrokken uit oranjerode baksteen met speklagen van zwarte baksteen, gebouwd in 1901-1903 naar ontwerp van Joseph De Bosscher. Ruime, ingesloten pastorietuin.