Gietijzeren brug en vijver

Geografisch pakket Zelzate, Assenede en Evergem

De gietijzeren hangbrug en de vijver zijn beschermd als monument.

Waarden

IJzeren hangbrug en vijver zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De ijzeren hangbrug over de vijver in een vroegere privé-tuin is een zeldzaam voorbeeld van ijzeren hangbrug die typologisch aan het einde van de 19de eeuw te dateren is en waarvan in Vlaanderen tot op heden slechts een viertal exemplaren bekend zijn.
Als miniatuurhangbrug van het type hangbrug, ontstaan in Frankrijk in de jaren 1820, met een draagstructuur gevat tussen gietijzeren pylonen en draagkabels bestaande uit een bundel getrokken ijzeren draden, is dit sierhangbrugje zeer illustratief voor een belangrijke stap in de ontwikkeling van de burgerlijke bouwkunde.
De grillige vijver met de brug erover zijn de laatste getuigen van een landschapstuin, aangelegd bij een burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Tuin met gietijzeren brug

Leegstraat (Zelzate)
Vijver en hangbrug behoren momenteel tot het domein van het gemeenschapsonderwijs, ijzeren hangbrug heeft een vermoedelijke constructiedatum in de periode 1880-1885.