Neoclassicistisch herenhuis

Geografisch pakket Zelzate, Assenede en Evergem

Het neoclassicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Het 19de-eeuws herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het herenhuis van 1840 is één van de vroegste belangrijke gebouwen die oorspronkelijk langs het eerste kanaal in Zelzate gebouwd werden. Thans is het nog de enige goed bewaarde privé-woning aan de westzijde van de sinds 1910 op het gedempte kanaaltracé aangelegde Grote Markt.
Stilistisch is het gebouw een mooi voorbeeld van de classiciserende, sterk op de klassieke oudheid geïnspireerde richting binnen de burgerlijke architectuur van de eerste helft van de 19de eeuw. De kenmerkende strakke gevelbepleistering en symmetrische gevelcompositie met Ionische pilasters, frontonbekroning en attiekafwerking geven het gebouw een statisch en harmonisch voorkomen. De originaliteit van de gevel blijkt vooral uit het verzorgde schrijnwerk, de vouwbare luiken, de authentieke kroon- en tandlijst op klossen en de radvenstertjes in de attiek die uitzonderlijk goed bewaard bleven.
De artistieke waarde van het interieur wordt onder meer bepaald door de behouden indeling en aankleding van het typisch dubbelhuis met centrale gang met marmeren vloer en deuren naar de verschillende kamers en het ronde trappenhuis met de elegante empiregetinte wentel trap met koepel boven de vide achteraan. Ook de stucplafonds, parketvloeren en marmeren schouwen zijn een kwaliteitsvolle getuige van de interieurinrichting van de eerste helft van de 19de eeuw.

Grote Markt 86 (Zelzate)
Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met attiek, zuilenorde en driehoekig fronton, gebouwd in 1840.