Notariswoning Colpaert

Geografisch pakket Zelzate, Assenede en Evergem

De voormalige notariswoning Colpaert is beschermd als monument.

Waarden

Eind 18de-eeuws burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het opvallend burgerhuis, gebouwd als notariswoning tegenover de vroegere parochiekerk, nu begraafplaats, is een uitzonderlijke architecturale getuige van de oudste dorpskern van Zelzate, waarvan nagenoeg geen materiƫle sporen meer bewaard zijn. Het huis is een representatief voorbeeld van een vooraanstaand burgerhuis in Lodewijk XVI-stijl uit het einde van de 18de eeuw, met zijn kenmerkende decoratieve gevelarchitectuur, een uniek voorbeeld in Zelzate van een dergelijke stijlgevel. De opvallende gepleisterde lijstgevel vertoont alle kenmerken van een laat-18de-eeuwse gevel met rijke stucdecoratie en geaccentueerde deuromlijsting, getuigend van de invloed van de stedelijke burgerlijke architectuur op de architectuur in een plattelandskern. Ook het binnenhuis bevat nog verscheidene authentieke elementen in classicistische stijl, zoals het stucplafond in de voorste kamer, de trap met een mooi uitgewerkte trappaal, en de brede schouw in de keuken.

Polderstraat 1-3 (Zelzate)
Oorspronkelijk een hoeve, deel van stallen omgebouwd tot woning in 1754, het hoekhuis met rijk bewerkte gevelarchitectuur in classicistische stijl werd nieuw gebouwd in 1791-92.