Woestijnegoed

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Gelegen op de noordkant van de Brugse Vaart, voorheen de Durme of de Hoge Kale. Kern van het foncier van de heerlijkheid van het Land van de Woestijne, daterend van kort voor 1200. Een hof of versterkte woning op de woestenij van Aalter werd reeds vermeld in 1187 in een "gros brief".

Woestijnegoed

Watermolenstraat 2-4 (Aalter)
Hoeve uit 1895 met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd, nog aan drie zijden omwald. Voorerf van de straat afgesloten met betonnen hekwerk met bakstenen gecementeerde pijlers met piramidale bekroning. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Grote stallen en schuur, bedrijfsgebouw van tien traveeën onder zadeldak met segmentboogpoort en groot bakhuis.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door