Herberg In de afspanning De Klok met bijgebouwen: gevels en bedaking

Hoeve, herberg en bijgebouwen, dorpskom van Baaigem en Prinsenmolen: omgeving

Beschrijving

De gevels en bedaking van herberg In de afspanning De Klok en de bijgebouwen zijn beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van het gebouw als volgt gemotiveerd: "Als voorbeeld van een kleinschalige, in kern 18de-eeuwse dorpsbebouwing die zeer gaaf is bewaard."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000687, Kerkstraat: oude herberg met bijgebouwen (gevels en bedaking) (S.N., 1982)

Waarden

De oude herberg en de bijgebouwen (gevels en bedaking), gelegen Kerkstraat, te Gavere (Baaigem) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Herberg In de afspanning De Klok

Baaigemstraat 354 (Gavere)
Café de Klokke, oorspronkelijk loodrecht op de straat ingeplant boerenarbeiderswoning van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw; in de 19de eeuw opgesplitst in twee woningen en circa 1900 uitgebreid met een winkel- en cafégedeelte met brede voorpuntgevel uitziend op de straat. Gewitte bakstenen stallen en bakhuisje op het erf ervoor.