Kasseiweg Terwesttragel

Kasseiweg

Beschrijving

De Terwesttragel (vroeger Etbosdreef) is met inbegrip van de beboomde wegbermen beschermd als monument.

Waarden

De Etbosdreef, kasseiweg tussen Moervaart en Zuidlede, met inbegrip van de beboomde wegbermen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van kasseiweg en wegberm van belang. De Etbosdreef heeft een trapeziumvormige opbouw en ligt ongeveer 150 centimeter hoger dan de aanpalende terreinen. Op de wegbermen werden bomen geplant. Momenteel zijn het Canadapopulieren.

historische waarde

deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Onder de heerschappij van Albrecht en Isabella, tijdens het begin van de 17de eeuw werden de straten in de steden geplaveid. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd. Een deel van de Etbosdreef is vanaf de Moervaart een monumentale toegangsdreef tot Wulfsdonk en is beplant met Hollandse Linde (Tilia x vulgaris).

sociaal-culturele waarde

de zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zéér karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen. Ook de aanplantingen langs de Etbosdreef geven aan het landschap een authentiek voorkomen.

Kasseiweg Etbos-Terwesttragel

Etbos, Terwesttragel (Moerbeke)
De kasseiweg Etbos-Terwesttragel is gelegen tussen de Moervaart en de Zuidlede en dwarst bijgevolg de Moervaart depressie.

Opgaande lindendreef

Etbos (Moerbeke)
Van bij de Moervaart loopt een gekasseide dreef naar het Kasteel Wulfsdonk. De dreef bestaat uit opgaande Hollandse lindes en enkele zomerlindes met zeer veel opslag aan de basis.

Restanten van het Kasteel Wulfsdonk

Terwesttragel 2 (Moerbeke)
Voormalig Kasteel Wulfsdonk, later Zamans Kasteel, heden buitenverblijf in een landelijk gelegen kasteelpark met vijver, resten van de vroegere walgrachten en bijbehorende dreven. Van belang als in oorsprong laatmiddeleeuws omgracht kasteelgoed. Van het Zamans kasteel bleef enkel het sierlijke ijzeren toegangshek met aansluitend hekwerk aan twee uitgewerkte hardstenen hekpijlers bewaard.