Achterhuis

Achterhuis

Het achterhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het achterhuis in de Nederstraat nummer 19-21 te Oudenaarde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

van het 18de-eeuwse interieur in Lodewijk XV-stijl met karakteristieke dubbelhuisaanleg met centrale gang en traphal met 18de-eeuwse bordestrap en verschillende salons met verfijnd stucwerk op plafonds en schouwboezems met kenmerkende rocaille- en bloemmotieven.

historische waarde

als achterin gelegen huis in het centrum van de historische stadskern, met zeer oude kern, mogelijks opklimmend tot de late middeleeuwen (14de tot 16de eeuw) met behouden overwelfde kelders, bak- en zandstenen constructie onder parallelle zadeldaken en balklagen met zware moerbalken op zandstenen consoles en gotisch peerkraalmotief;

Achterhuis

Nederstraat 19-21 (Oudenaarde)
Volledig onderkelderd achterhuis, in kern opklimmend tot de late middeleeuwen. Oorspronkelijk traditionele bak- en zandsteenbouw van twee huisjes, samen vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken, in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw verbouwd tot één woning met dubbelhuisopstand en bepleisterde en geschilderde lijstgevel met gemarkeerd middenrisaliet en toegevoegde halve-verdieping vooraan.