Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Van Caeneghemgesticht, Pharmacodynamisch Instituut en Bijlokehospitaal

Beschrijving

Het stadsgezicht omvat het blindenhuis Van Caeneghemgesticht, het Pharmacodynamisch Instituut, het Physiologisch Instituut, het Rommelaere Instituut en 19de-eeuwse burgerhuizen aan de Coupure Links.

Waarden

Het blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met hun onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Apotheekstraat, Coupure, Hospitaalstraat, Jozef Kluyskensstraat (Gent)
Deze bouwblokken tussen de Coupure en Leie worden voornamelijk bepaald door de neogotische en eclectische universiteitsgebouwen ontworpen aan het begin van de 20ste eeuw door Louis Cloquet zoals het Pharmacodynamisch Instituut, het Physiologisch Instituut en het Rommelaere Instituut en het 19de-eeuws neogotisch blindenhuis Van Craeneghemgesticht ontworpen door Charles Van Huffel.

Blindenhuis Van Caeneghemgesticht

Coupure 55-65 (Gent)
Blindenhuis, gesticht in 1847 met de legaten van de groot-industrieel J.L. Van Caneghem en later van B. Laurentius. Waardevol neogotisch gebouw opgetrokken in 1852-55 naar ontwerp van Charles Van Huffel. Groot gebouw met twee verdiepingen, dertien traveeën en schilddak, doorkruist door het zadeldak van het middenrisaliet, voorzien van een versierde geveltop met maaswerk in neogotische stijl. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor decoratieve gevelelementen. Nog gedeeltelijk ommuurde tuin.

Coupure 3 (Gent)
Enkelhuis van vier traveeën onder pseudo-mansardedak met dakkapellen, daterend uit eind 19de eeuw. Neoclassicistische bepleisterde lijstgevel op arduinen sokkel.

Coupure 5 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën met zadeldak en een bepleisterde lijstgevel van 1866. Gevelbepleistering verlevendigd door schijnvoegen.

Coupure 7 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag met zadeldak, daterend van 1866. Bepleisterde lijstgevel afgewerkt met bossage op begane grond.

Coupure 53 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën onder zadeldak met vier latere dakkapellen. Neoclassicistische lijstgevel van 1866, gecementeerd en aangepast in eerste helft 20ste eeuw.

Coupure 91 (Gent)
Rijhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen van 1866.

Burgerhuizen

Coupure 99-101 (Gent)
Breedhuis met een bepleisterde gevel, verdeeld in twee woningen, van vijf traveeën en drie en een halve bouwlaag onder mansardedak met dakkapel uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Burgerhuizen in eenheidsbebouwing

Coupure 93-97 (Gent)
Eenheidsbebouwing van woningen van het enkelhuistype van drie traveeën daterend van 1866. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint.

Directeurswoning

Coupure 73 (Gent)
Voormalige directeurswoning van het Van Caneghemgesticht. Bepleisterde straatgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met afgewolfd zadeldak, daterend uit derde kwart 19de eeuw.

Herenhuis met second-empiregevel

Coupure 9 (Gent)
Enkelhuis van vier traveeën met zadeldak, second-empiregevel van 1867. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint; bossage op begane grond en schijnvoegen op bovenbouw.

Het Rommelaere Instituut

Apotheekstraat 5, Jozef Kluyskensstraat 27-29 (Gent)
Het Rommelaere Instituut werd in eclectische stijl ontworpen door architect Louis Cloquet vanaf 1898, als een geheel met het Pharmacodynamisch Instituut en Physiologisch Instituut. Het complex op U-vormige plattegrond en met drie bouwlagen is voornamelijk gekenmerkt door de door steunberen sterk geritmeerde oostvleugel met alternerende getrapte dakvensters en gesculpteerde boogvelden op de bovenste verdieping.

Hoekhuis

Coupure 1 (Gent)
Hoekhuis met de Albert Baertsoenkaai uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgevat als een bakstenen gebouw met veelvuldig gebruik van hardsteen. Eertijds woonhuis van de Gentse schilder A. Baertsoen.

Hoekhuis

Coupure 105 (Gent)
Hoekgebouw in laat-Louis-Philippestijl van 1866. Voor- en zijgevel van drie traveeën met schilddak. Bepleisterde lijstgevels op hardstenen plint afgelijnd door geblokte hoekbanden. Achtergevel met interessante rondboogvensters die het trappenhuis verlichten.

Opgaande zilverlinde bij het Blindenhuis

Coupure 65 (Gent)
Bij de oostelijke zijgevel van het voormalig Blindenhuis staat binnen de ommuurde tuin een monumentale zilverlinde.

Pharmacodynamisch Instituut

Albert Baertsoenkaai, Jozef Kluyskensstraat (Gent)
Het Pharmacodynamisch Instituut werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet tussen 1900 en 1905. Het complex, van de straat gescheiden door een tuintje en ijzeren hek, vertoont een fraaie polychrome gevel met twee bouwlagen geritmeerd door getrapte dakvensters en neogotische vensternissen en boogvelden.

Physiologisch Instituut

Apotheekstraat (Gent)
Het voormalige Physiologisch Instituut werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet vanaf 1898. Het complex omvat soberdere vleugels met twee en één bouwlaag.