Watertoren

Watertoren met inwendige uitrusting

De watertoren en de inwendige uitrusting zijn beschermd als monument.

Waarden

De watertoren is, met inbegrip van de inwendige uitrusting, beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard en vanuit architecturaal oogpunt zeer verzorgd voorbeeld van een niet-industriƫle watertoren van omstreeks 1879 behorend tot een voormalig kasteeldomein.
Als uitzonderlijk en typologisch merkwaardig industrieel-archeologisch bouwwerk, namelijk als watertoren behorend tot de oudste nog bestaande watertorens van ons land, als zeldzaam oud exemplaar met bewaarde gietijzeren kuip met vlakke bodem en met vierkante omhulling van de kuip.

Watertoren

Lindenplaats (Moerbeke)
Watertoren naast de Moervaart oorspronkelijk behorend bij Kasteel Lippens en gelijktijdig gebouwd circa 1879. Vierkante bakstenen watertoren van het donjontype. Decoratief uitgewerkte toren met donkerder rode baksteen onder meer voor horizontale banden, consoles en ruitmotieven.