Talud, kerkhof en kasseiverharding

Talud met bomen en struiken, kerkhof met kerkhofmuur en kasseiverharding en Sint-Martinushoeve

Beschrijving

De talud met bomen en struiken, het kerkhof en de kerkhofmuur rond de kerk en de aansluitende kasseiverharding zijn samen beschermd als monument.

Waarden

De talud met bomen en struiken, het kerkhof en de kerkhofmuur rond de kerk met aansluitende kasseiverharding zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

De historische waarde van het kerkhof en kerkhofmuur met kasseiverharding:
de bakstenen kerkhofmuur bij de Sint-Martinuskerk, die met deze als monument beschermde kerk en met de site van de halfmotte een onverbreekbaar geheel vormt;
een bij de site aansluitende, nog gedeeltelijk bewaarde kasseiverharding, een van de schaars geworden voorbeelden van geplaveide wegverharding die hier integrerend deel uitmaakt van het aspect van de oude site.

wetenschappelijke waarde

De wetenschappelijke waarde van de talud met bomen en struiken: een in oorsprong door erosie van de Scheldemeander gevormde 'half-motte', later door kunstmatige ophoging met uitgraving van een gracht tot volledige motte geëvolueerd en beschermd door hakhoutbeplanting (bomen en struiken) die essentieel is voor stevigheid van talud en kerkhofmuur;
een met de mottesituatie en het latere kerkhof samengaande neolithische en Gallo-Romeinse en Karolingische woonsite.

Dorpskern Melden

Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.

Parochiekerk Sint-Martinus en kerkhof

Meldenstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk ingeplant op een opgehoogd terrein van de Rug van Meerse; wellicht een motte. Omringend ommuurd kerkhof, ten zuiden en oosten afgeboord door bomenrijen. Bij gebrek aan een ver doorgedreven bouwhistorisch onderzoek blijft de vroege bouwgeschiedenis voorlopig hypothetisch. Van de romaanse kerk van Doornikse breuksteen, rest de westelijke toren en misschien ook het opgaand metselwerk van de noordelijke zijbeuk en noordtranseptarm. In de 16de eeuw werd het schip herbouwd in gotische stijl. Belangrijke herstelling en vergroting van de kerk in neogotische stijl in 1871 naar ontwerp van architect Louis Minard.