Huis Het Half Maantje

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat het hoekhuis Het Half Maantje dat na het decaperen van de gevelbezetting één van de zeldzaam voorbeelden van met baksteen ingevulde vakwerkbouw bleek te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de herberg die oorspronkelijk de benaming "Het Half Maantje" droeg, niet ernaast gelegen was, maar wel aan de overzijde, in het begin van de straat, vlakbij de Sint-Martinuskerk.

Huis Het Half Maantje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

van de oude benaming "Het Half Maantje", in 1688 ontleend aan een ernaast gelegen gesloopte herberg die reeds in 1444 de benaming "De Maan" en sedert 1626 de naam "Half Maene" droeg.

historische waarde

als zeldzaam bewaard voorbeeld van met baksteen ingevulde vakwerkbouw van het laatste kwart van de 17de eeuw, bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak, met een mogelijk ouder volume in de Stoofstraat en met oorspronkelijk gewitkalkte, later gecementeerde en nu gedecapeerde gevel, met bij het baksteenparement sporen van de oude witkalklaag.

Pontstraat 10 (Aalst)
Het hoekhuis bleek na het verwijderen van de gevelbezetting te behoren tot één van de zeldzaam geworden voorbeelden van met baksteen ingevulde vakwerkbouw. Het hoekhuis uit het laatste kwart van de 17de eeuw telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een afgesnuit zadeldak.