Eenheidsbebouwing van vier burgerhuizen

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat de vier enkelhuizen die samen met het classicistische herenhuis (nummer 33) vermoedelijk de enige uitgevoerde panden van een totaalontwerp voor het Keizersplein (einde 18de - eerste kwart 19de eeuw) uitmaken.

Keizersplein 31-25 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

van vier stadswoningen die samen met nummer 33 vermoedelijk de enige uitgevoerde panden van een totaalontwerp voor het Keizersplein (einde l8de - eerste kwart 19de eeuw) uitmaken.

historische waarde

van de stadswoningen met bepleisterde lijstgevels onder zadeldaken, in stucco uitgevoerde ornamenten onder kroonlijst en vensterdorpels, verwant met die van woning nummer 33, rechthoekige inrijpoorten met arduinen omlijstingen en smeedijzeren balkons, gevelbelijning bij poorttraveeƫn door tot boven opgaande gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen, met festoenen versierde casementen onder vensterdorpels en van buitenluiken voorziene vensters bij gelijkvloers.

Eenheidsbebouwing van vier herenhuizen

Keizersplein 25-31 (Aalst)
Vier huizen, samen met nummer 33, vermoedelijk de enige uitgevoerde panden van een totaalontwerp voor het Keizerlijk Plein, daterende uit het laatste kwart van de 18de eeuw.