Beschermd monument

Hoeve met losse bestanddelen

Beschermd monument van tot heden

ID
8806
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8806

Besluiten

Hoeve met losse bestanddelen, erf en omgeving
definitieve wijzigingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5642

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de gebouwen van de hoeve. De hoeve is sinds 09/07/2003 beschermd. In het oorspronkelijke besluit waren de perceelsnummers van het monument en het dorpsgezicht omgewisseld. In 2014 werd deze administratieve fout rechtgezet.



Waarden

De hoeve met losse bestanddelen, erf en onmiddellijke omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De hoeve is ingeplant in het oude gehucht Veurs en dateert in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Het complex getuigt van een levendige bouwevolutie. De linker- en achtervleugel, met stallingen en woonhuis in een L-vormige constellatie, hebben een kern in vakwerk (intern en extern), dat in een vroeg stadium schijnt te zijn verbouwd en uitgebreid in breuksteen; het breukstenen parament omvat nog een aantal oorspronkelijke houten kozijnen. Rechts naast de linkervleugel is een open doorrit te situeren, dat aan de overzijde is af geboord met een vrijstaand dienstgebouwtje dat dezelfde karakteristieken vertoont als de breukstenen partijen van het hoofdgebouwen alzo met dezelfde verbouwingsfase kan worden geassocieerd. In de late 19de eeuw werd het complex onder meer aan erfzijde aangepast in baksteen met getoogde muuropeningen. In dezelfde sfeer werd aan het bestaande complex een vrijstaande, bakstenen stalvleugel toegevoegd.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het hoevecomplex omvat nog een functioneel onderverdeeld erf met een moestuin aan de straatzijde en staat in functionele open verbinding met het omringende weiland. Tegen de zijgevel (zijde moestuin) van het vrijstaande breukstenen dienstgebouwtje is een kruisbeeld aangebracht. Het geheel heeft uitgesproken pittoreske karakteristieken en is representatief voor de rurale traditie.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve met losstaande bestanddelen

Veurs 81 (Voeren)
Deze hoeve in het oude gehucht Veurs dateert in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw, maar getuigt van een levendige bouwevolutie. De kernen in vakwerk werden in een vroeg stadium verbouwd en uitgebreid.

Andere relaties

Is gerelateerd aan


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.