Herenhuis

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat het hoofdgebouw van het herenhuis, zonder de hedendaagse constructie ten westen van het hoofdgebouw op de hoek met de Gentsestraat.

Waarden

Vlaanderenstraat 1 (hoofdgebouw) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als vrijstaand dubbelhuis met lijstgevel, daterend van de tweede helft van de 19de eeuw, met vermoedelijk oudere kern, drie bouwlagen en bepleisterde gevels onder zadeldak, een weinig uitspringende middenrisaliet met imitatiebanden en groot balkon met deurvensters bij de bel-etage; gebruik van zandsteenblokken bij de plint en in de rechter zijgevel bij de rechthoekige vensters.

Herenhuis

Vlaanderenstraat 1 (Aalst)
Alleenstaand huis van drie bouwlagen met zeven traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met gecementeerde lijstgevel, op zandstenen plint.