Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Geografisch pakket Aalst

Beschrijving

De bescherming omvat het - vermoedelijk - 18de-eeuwse burgerhuis met oudere kern en Mariabeeld op de hoek van de eerste verdieping.

Waarden

Nieuwstraat 67 - hoek Vredeplein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van groot rijhuis, daterend van de late 18de eeuw, met bepleisterde gevels op natuurstenen plint en geplaatst onder zadeldak, met afgekante hoek op ezelsoor, getuigend van een oudere kern, met door verticale penanten bij wijze van kolossale pilasters tussen verdiepte venstertraveeën geritmeerde bovenverdieping, voorts met rechthoekige vensters op lekdrempels, casementen op borstweringen en op de hoek een overluifeld beeld van Maria met Kind, rustend op wereldbol.

Nieuwstraat 67 (Aalst)
Groot burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de hoek Vredeplein, met bepleisterde en geschilderde gevels. Tegen hoek, op bovenverdieping, overluifeld beeld van Maria met Kind, op bolvormige sokkel.