Eclectisch herenhuis

Woning met tuin en dreef

Dit eclectisch herenhuis is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als voorbeeld van burgerlijke eclectische architectuur in baksteen en hardsteen, met een beeldbepalend karakter door de inplanting aan de hoek van de straat. Het geheel telt twee niveaus met op de hoek een vierkante, als torentje opgevatte uitbouw waarin zich de toegang bevindt tot een balkon op zuilen bij de verdieping, alsook tot de tweede verdieping. Het interieur is met behoud van stuccolijstwerk en schoorsteenmantels volledig gaaf gebleven."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000697, Achter De Wacht 18: gebouw, advies KCML (1982)

Waarden

Het gebouw, gelegen Achter de Wacht 18 te Oudenaarde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Eclectisch herenhuis met tuin en dreef

Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)
Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Grote tuin in landschapsstijl met boomgaard en moestuin, afgesloten door grote bomenrij en fraai ijzeren hekwerk en bakstenen muur. Achterin de tuin gelegen bakstenen tuinhuisje onder zadeldak met windveren.