Classicistisch herenhuis

Herenhuis

Dit classicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis werd beschermd in 1987 beschermd als monument. Toch werd het kort daarna volledig gesloopt. Enkel de gevels werden gereconstrueerd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "19de-eeuwse herenwoning met bepleisterde lijstgevel aan de straat, met rondbogige inrijpoort en achtergevel met erker en verder een glazen verandaconstructie."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000788, Hoogstraat 14: woning (afgebroken in 1987), advies KCML (1986)

Waarden

De woning, gelegen Hoogstraat 14 te Oudenaarde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoogstraat 10 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke plaats van de kapel van het grauwzusterklooster, gesloopt na de opheffing van 1783 en vervangen door een herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met grote tuin, koetshuizen, tuinpaviljoenen en serres reikend tot de stadsvesten. Aangekocht door de zusters bernardinnen om, na sloping, nieuwe schoolgebouwen voor het technisch instituut op te trekken. Het gebouw werd volledig gesloopt en alleen de gevels werden gereconstrueerd.