Pastorie Sint-Laurentiusparochie: gevels en bedaking

Geografisch pakket Ename

De gevels en bedaking van de pastorie van de Sint-Laurentiusparochie zijn beschermd als monument.

Waarden

De pastorie gelegen Enameplein 18 (gevels en bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als tweelaags gebouw van zeven traveeën, met gecementeerde gevels onder leienschilddak, kalkstenen deuromlijsting en ramen met kleinhouten verdelingen en vensterluiken bij het gelijkvloers en dakvenster boven de middentravee, met jaartal 1768 in de deurlatei en de zijgevel.

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Enameplein 18 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 17de eeuw; volgens E. Beaucarne door Charles de Colins d'Heetvelde, abt van de Sint-Salvatorsabdij herbouwd en verhoogd met een verdieping, wellicht in 1768. Huidige pastorie zijdelings palend aan de straat en met omhaagd voortuintje vooruitspringend op het kerkhof. Achterliggende beboomde pastorietuin aan Enameplein afgesloten door gewitte bakstenen muur.