Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteelhoeve Hof ter Wallen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteelhoeve Ter Wallen

De voormalige kasteelhoeve van het Hof ter Wallen is beschermd als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: als overblijfsel van de boerderij, behorend tot het vroegere kasteel van de heren van Merelbeke (Hof ter Wallen), waarvan de huidige gebouwen dateren uit de 18de eeuw met 17de-eeuwse kern (woonhuis) en 19de eeuw (stallingen).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000769, Kerkstraat 30: hoeve met omgeving (VAN DEN BOSSCHE H., 1986).

Hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteelhoeve Hof ter Wallen

Kerkstraat 42-44 (Merelbeke)
De kasteelhoeve bestaat uit stallen, een schuur en een woonhuis, geschikt rond een onregelmatige binnenkoer, en enkele bijgebouwen. Het huidige woonhuis dateert uit de tweede helft van de 17de of de 18de eeuw. Het bakstenen gebouw is van het dubbelhuistype en telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De schuur, een langgerekt bakstenen gebouw, is duidelijk te onderscheiden op de gravure van 1641. Achter het woonhuis bevinden zich nog een vrijstaand dubbeltoilet en het bakhuis.