Herenhuis Beaucarne: bedaking

Geografisch pakket Ename

De bedaking van het herenhuis Beaucarne is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als uitbreiding van de vroegere bescherming, omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van het 18de-eeuw Huis Beaucarne."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000926, Beaucarnestraat 9 : woning (uitbreiding tot bedaking) (zie 0996), advies KCML (1995)

Waarden

Bedaking van de woning gelegen Beaucarnestraat 9 als uitbreiding van de vroegere bescherming, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van het 18de-eeuwse Huis Beaucarne.

Herenhuis Beaucarne met tuin en druivenserre

Beaucarnestraat 9 (Oudenaarde)
Deels in kern opklimmend tot een woning uit de eerste helft van de 18de eeuw, in 1751 door J. Beaucarne verbouwd en circa 1800 uitgebreid. Woning van twee bouwlagen en elf traveeën onder zadeldak met rond de binnenplaats bijgebouwen uit de eerste helft van de 19de eeuw, waaronder een koetshuis. Diepe tuin met tuinpaviljoen en bomen die teruggaan tot de 18de eeuw. Met de achtergevel aan de Abdijsteeg palende druivenserre met 18de-eeuwse druivelaars, in de jaren 1770 opgericht als oranjerie of wintertuin.