Gildehuis Den Enghel: voorgevel

Besluiten

Graslei en Korenlei, de Kleine Spijker, Tolhuisje, voorgevels van woning De Engel, het Coorenmetershuis, het Onvrije Schippershuis en woning in Lodewijk XV-stijl

De voorgevel van het gildehuis Den Enghel is beschermd als monument.

Waarden

Het huis De Engel (louter wat de voorgevel betreft) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde:

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. In 1912 werd een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Amand Janssens opgetrokken. Trapgevel volledig opgetrokken uit zandsteen en zeer belangrijk voorbeeld van de Brabantse gotiek in Gent, gekenmerkt door skeletstructuur, de rijke versiering en typische behandeling van geveltop.