Beschermd cultuurhistorisch landschap

Huis Beernaert: binnenkoer

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Woningen: gevels, binnenkoer en wintertuin

De binnenkoer van het Huis Beernaert is beschermd als landschap.

In hetzelfde besluit werden ook de gevels beschermd als monument. Later, in 1995 werd de bescherming van het monument uitgebreid tot alle gevels, bedaking en annexen.

Waarden

De binnenkoer van het huis gelegen Lijnwaadmarkt 20 is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De ankerplaats ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.

Huis Beernaert

Lijnwaadmarkt 20 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en aanvankelijk zeven traveeën, heden vijf, onder schilddak met dakkapel, uit begin 19de eeuw. Links aanpalende voormalige landelijke industriële aanbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft tot midden 19de eeuw met overwelfde kelder, mogelijke rest van oudere constructie. Lager en haaks aangebouwd voormalig koetshuis van vier traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.