Opstaldries

Landelijke architectuur

Beschrijving

De rest van de Opstaldries te Schoonaarde, met inbegrip van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel, is beschermd als monument.

Waarden

De rest van Opstaldries gevormd door het begraasd gehuchtplein met bomen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische en historisch-geografische waarde: Het Opstalplein, als afgebakende ruimte en visueel herkenbare rest van gemene weidegrond met bomen aan een driesprong, minstens in de tweede helft van de 18de eeuw aangeduid als Opstaldries en mogelijk teruggaand op een middeleeuwse dries, is een met de hoeve Opstalplein 22 gerelateerd begraasd gehuchtplein met drieskarakter, tevens gemarkeerd door enkele bomen en een wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het Opstalplein maakt ook door zijn beeldbepalend karakter voor de hoeve Opstalplein 22 integrerend deel uit van de rurale site.

Opstaldries

Opstalplein (Dendermonde)
Het huidige Opstalplein bezit als met gras begroeide open ruimte aan een driesprong visueel een drieskarakter. Ten zuiden tegenover de hoeve Opstalplein nummer 22 staat een bomenrij van vier knotwilgen. De noordelijke uitloper van het grasland is eveneens beboomd en is bovendien nog gemarkeerd door een merkwaardige dubbele wegkapel van 1875 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kapel, gebouwd in 1875, zie jaartalsteen boven de plint. De dubbele kapel in een sobere neogotische stijl met trechtervormig grondplan en twee uitgewerkte zichtgevels werd opgetrokken uit baksteenmetselwerk en natuursteen voor de plint en decoratieve onderdelen.