Parochiekerk Sint-Martinus

De parochiekerk Sint-Martinus is beschermd als monument.

Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als representatief voorbeeld van een aanvankelijke gotische plattelandskerk in een Scheldedorp van het type éénbeukige kruiskerk uit de 14de-15de eeuw met bewaarde bak- en zandstenen kruisingstoren en daarbij aansluitend rechthoekig koor en noordelijke kruisarm met in 1764 aangebouwde zijkapel en die in 1877-1878 werd vergroot in neogotische stijl door architect August Van Assche volgens plannen gebaseerd op een voorontwerp van architect Florimond Van de Poele, tevens bouwheer van het achter de kerk staande neogotische kasteel.
Als goed bewaarde en geslaagde neogotische uitbreiding van een gotische dorpskerk, realisatie die conceptueel en stilistisch typerend is voor een aanzienlijk deel van het architecturale oeuvre in Oost- Vlaanderen van architect August Van Assche, die een belangrijke vertegenwoordiger is van de neogotische bouwkunst van de Gentse Sint-Lucas school en tevens illustratief voor de evolutie die vele te klein geworden kerken ondergingen in de tweede helft van de 19de eeuw. Tevens harmonieert een deel van het kerkmeubilair (altaren, beelden, koorglasraam) dat behoort tot de neogotische kunstambachtelijke atelierproductie, met het architecturaal kader.

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : als site van een dorpskerk die in oorsprong minstens zou opklimmen tot het begin van de 12de eeuw en met typische inplanting voor een Scheldedorp namelijk boven op de steilrand van de Scheldevallei en tevens gelegen aan een oude verbindingsweg parallel lopend aan de Schelde en palend aan de site van het verdwenen kasteel, centrum van de belangrijke heerlijkheid van de heren van Rode, sinds 1865 ingenomen door een neogotisch kasteel dat thans samen met de kerk nog steeds het dorpscentrum nadrukkelijk markeert.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Schelderodeplein (Merelbeke)
De dorpskerk is vanouds excentrisch ingeplant ten opzichte van de dorpskern. In kern gotische kerk uit 14de-15de eeuw, waarvan onder meer de toren resteert. De kerk werd aangepast in de 18de eeuw en werd vergroot en hersteld vanaf 1877 in neogotische stijl, naar ontwerp van architect August Van Assche. Ommuurd rechthoekig kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.