Herenhuis met paardenstallen

Geografisch pakket Aalst

De bescherming omvat het herenhuis met pilastergevel en de paardenstallen.

Keizersplein 65 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een vroeg-19de-eeuwse burgerwoning, deel uitmakend van een in het begin van de 19de eeuw als één geheel gedachte gevelwand, met laatclassicistische inslag en monumentalisering door een geordende pilastergeleding, voorts intact bewaarde paardenstallen uit het begin van de 19de eeuw, met onder meer nog aanwezige gietijzeren paardenboxen en voederbakken.

artistieke waarde

van de bewaarde binnenindeling met onder meer koetsdoorrit, inkomhal, kamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Keizersplein 65 (Aalst)
Herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën, waarvan twee om de hoek, en drie bouwlagen waarvan het gelijkvloers met rondboogpoort en -vensters met buitenluiken als sokkel dienst doet. Inrijpoort met oorspronkelijk een doorgang naar de paardenstallen en tuin.