Klooster der Zwarte Zusters: kapel

Geografisch pakket Aalst

De bescherming omvat de classicistische kapel uit 1838-1840 van het zwartezustersklooster.

Waarden

De kapel van het zwartezustersklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als vroeg-19de-eeuwse classicistische kapel met baksteenparement en bepleisterde pilastervormige posten en vensteromlijsting, met driezijdig klassiek fronton en een zware dakruiter met achtzijdige klokkenverdieping en koepelvormige torenhelm, met bewaarde binnenstructuur niettegenstaande de latere inrichting tot winkelruimte.

Klooster der zwarte zusters met kapel

Zwarte Zustersstraat 8, 6A (Aalst)
Kapel met neoclassicistische voorgevel, ingebouwd in de huizenrij; éénbeukige ruimte van twee traveeën met halfrond westkoor. Geschilderde baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin. Voormalig klooster; breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met gebruik van arduin voor de plint, de lekdrempels en de deuromlijstingen.