Watermolen De Graevemolen

Watermolen De Graevemolen met toebehoren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen De Graevemolen met het molenhuis met aanhorigheden, de schoorsteen en alle roerend werk met inbegrip van het oude bovenslagrad, de vier koppels maalstenen en toebehoren, de kollergang, de graankuiser, de haverpletter, het luiwerk, de assen en het raderwerk.

Waarden

De watermolen De Graevemolen, inbegrepen het molenhuis met aanhorigheden, de schoorsteen en alle roerend werk met inbegrip van het oude bovenslagrad, de 4 koppels maalstenen en toebehoren, de kollergang, de graankuiser, de haverpletter, het luiwerk, de assen en het raderwerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als 19de-eeuwse watermolen met ijzeren maalzolder en industriƫle elementen zoals de schoorsteen.

Bosstraat 25 (Erpe-Mere)
Voormalige graan- en oliemolen, vooral uitgebouwd in de 19de eeuw, op 18de-eeuwse kern. Bakstenen molengebouw langs waterloop, met twee interne bouwlagen, onder zadeldak, met recentere bijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder twee aanleunende zadeldaken. Achter het complex: een vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen, op vierkante basis.