Danszaal Gillade

Geografisch pakket Aalst

De bescherming omvat de zaal Gillade, een art deco danszaal uit 1924-1925.

Danszaal "De Gillade" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een danszaal met gecementeerde gevel in vroege art-decostijl, gekenmerkt door de typische erkervorm en een brede, door venstertraveeƫn gefragmenteerde boog met florale ornamentiek.

sociaal-culturele waarde

als voorbeeld van een danszaal die getuigt van het typisch uitgaanskwartier dat de Hoogstraat (huidige Louis D'Haeseleerstraat) in de 19de eeuw en tot het eerste kwart van de 20ste eeuw is geweest.

Danszaal Gillade

Louis D'Haeseleerstraat (Aalst)
De zaal Gillade is een danszaal in art-decostijl uit het begin van de 20ste eeuw. De bouwplannen worden getekend door de Gentse architect Jules Lippens. De symmetrische cementen gevelopbouw met bloembanden en geometrische motieven rond de strakke erkers is typisch voor de eerste periode van Jules Lippens. De aanpalende kleinere gebouwen - het voormalig "Amerikaantje" en een pand met houten winkelpui - hebben eveneens gecementeerde, maar eenvoudige gevels.