Ensemble van burgerhuizen

Geografisch pakket Gent

Dit ensemble van burgerhuizen is beschermd als monument.

Het ensemble bestaat uit verschillende panden die op het moment van de bescherming (1981) één geheel vormden onder het adres 'Kraanlei 8'. Inmiddels vond een adreswijziging plaats (Zuivelbrugstraat 1) en maken de panden deel uit van het hoekensemble bestaande uit een burgerhuis aan de kant van de Kraanlei, een hoekhuis op de hoek van de Kraanlei met de Zuivelbrugstraat, een stadswoning aan de kant van de Zuivelbrugstraat en een hoekhuis op de hoek van de Zuivelbrugstraat met de Leie.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het ensemble als volgt werd gemotiveerd: "als 18de-eeuws achterhuis uitziend op de Leie met typische in- en uitzwenkende geveltop van bak- en zandsteen. Aan de straatkant typische 19de-eeuwse huizen met winkelpuien."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Kraanlei 8: huis, advies KCML (1981).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Zuivelbrugstraat 1 (Gent)
Huis met een bepleisterde en geschilderde voorgevel van drie bouwlagen, drie traveeën en een zadeldak uit de 19de eeuw. Houten winkelramen en imitatiebanden op de begane grond. Het achterhuis heeft een 18de-eeuwse gevel met in- en uitgezwenkte top, van vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak.

Diephuis met vier traveeën en drie bouwlagen afgedekt met schilddak, daterend van de eerste helft van de 18de eeuw.

Hoekhuis

Drie bouwlagen hoog hoekhuis, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Voorgevel van vier traveeën aangepast en bepleisterd in de loop van de 19de eeuw.

Hoekhuis

Hoekhuis met vijf traveeën, drie bouwlagen met attiek. Bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel met ronde hoektravee.