Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stadhuis van Aalst, Oud-Hospitaal met kapel en klooster

Beschrijving

De bescherming omvat de volledige site van het Oud-Hospitaal met inbegrip van de kapel, het klooster, de twee ziekenzalen (de vrouwen- en de mannenzaal), de zaal van de Vaartkapoenen en de neogotische gebouwen, gesitueerd rond de binnenplaats.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van het Oud-Hospitaal en klooster met inbegrip van de 19de-eeuwse "zaal van de Vaartkapoenen" en de neogotische westelijke vleugel en poort van 1878, uitziend op de binnenplaats."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000815, Aalst: Stadhuis - Oud Hospitaal (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).

Waarden

Het Oud-Hospitaal met kapel en klooster is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiƫnteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.