Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Stadhuis van Aalst, Oud-Hospitaal met kapel en klooster

De bescherming omvat de kapel, het klooster en de twee ziekenzalen (de vrouwen- en de mannenzaal).

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "
Omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als in oorsprong 13de-eeuws hospitaal met uitbreidingen in de 16de en 17de eeuw, verbouwingen en aanpassingen in de 18de en 19de eeuw.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van de voormalige kapel als voorbeeld van laatgotische kerkelijke architectuur in baksteen (einde 15de - begin 16de eeuw) met gebruik van zandsteen bij de vensteromlijstingen, korfboogportaaltje en de kleine nis met sokkel en baldakijn.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde van het inwendige van de kapel met renaissance doksaal en tongewelf met stuccoversiering in régencestijl.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van het voormalige klooster als voorbeeld van traditionele bak- en zandsteenarchitectuur, gebouw van het einde der 15de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw, met duidelijk zichtbare evolutie van het traditionele type met kruiskozijnen en trapgevels (kloostervleugels) naar een uitdrukking van uitgebloeide gotiek door versoberde vormgeving (bij de met zandsteen omlijste, quasi rondboogvormige vensters van de pandgangen).
Omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde van de interieurs van het klooster met onder meer gotische balkenzoldering (refter) en schouw met Louis XVI-stucversiering (kamer van de priorin).
Omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van de "Vrouwenzaal" van het oude hospitaal als voorbeeld van traditionele bak- en zandsteenbouw uit het begin van de 17de eeuw, met aanpassingen in de 18de eeuw, zoals schouderboogvormige Louis XV-deur met arduinen omlijsting in de westgevel.
Omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van de "Mannenzaal" van het oude hospitaal als traditionele bak- en zandsteenbouw uit het eerste kwart van de 17de eeuw (zandstenen plint, baksteengevels) met rondboogvensters, deels omlijst met zandsteen, deels met pleisterwerk alsook met laat-18de-eeuwse aanpassingen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000815, Aalst: Stadhuis - Oud Hospitaal (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).

Waarden

Het Oud-Hospitaal met kapel en klooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Muurschildering Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Oude Vismarkt 13 (Aalst)
In de noordelijke kloostervleugel is een Kruisdragende Christus voorgesteld. De Christusfiguur met kruisnimbus, doornenkroon en een bloedend hoofd, torst het kruis met opschrift INRI op zijn rechterschouder.

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.