Gemeentehuis Maldegem

Geografisch pakket Maldegem

Beschrijving

De bescherming omvat het gemeentehuis van Maldegem, ontworpen door de Gentse architect Henri Geirnaert.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

Het gemeentehuis van Maldegem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het huidige gemeentehuis is een mooi voorbeeld van een representatief gebouw met openbare functie, opgetrokken in een verzorgde neogotische baksteenarchitectuur. Met dit ontwerp van 1907 realiseerde de Gentse architect Henri Geirnaert, bekend bouwmeester van zowel religieuze als burgerlijke architectuur, één van de belangrijkste gebouwen binnen zijn omvangrijke oeuvre. Het is een sterk beeld- en schaalbepalend gebouw met monumentaal karakter, voornamelijk bekomen door de massale rechthoekige constructie met dominerende centrale belforttoren en dubbele statietrap, duidelijk geïnspireerd op het imposante stadhuis van Sint-Niklaas van architect Pieter Van Kerkhove van 1876.
Typologisch en stilistisch is het gebouw belangrijk voor de geschiedenis van de architectuur door het behoud van de structuur en de authentieke afwerking, de verzorgde detaillering en origineel schrijnwerk met kleine glas-in-loodvulling.

Marktstraat 7 (Maldegem)
Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907. Rechthoekig strak symmetrisch gebouw van elf traveeën en twee bouwlagen boven een hoog onderbouw, vooraan gemarkeerd door een vierkante, uitspringende belforttoren met dubbele statietrap en speelse achthoekige bekroning met opengewerkte belvedère en naaldspits en ijzeren windvaan.